Fotografie bij Ienieminie

Een aantal weken geleden kwam ik in de nieuwsbrief van de dagopvang van mijn zoon een oproep tegen, dat ze op zoek waren naar een fotograaf die op een spelende wijs foto’s van alle kinderen zou willen komen maken. Nu kriebelde bij mij al langer het idee om meer met fotografie te gaan doen. Als kind lag ik al uren languit gestrekt in de achtertuin te wachten op het perfecte moment dat onze kat naar een vlinder zou springen. De laatste jaren was ik hier en daar al kleine opdrachtjes aan het uitvoeren voor familie, vrienden en collega’s. Zo heb ik bijvoorbeeld een bruiloft voor een collega gefotografeerd die niet veel te besteden had en deed ik een fotosessie met het de familie van een vriendin wiens moeder ziek was geworden. Ook heb ik tijdens het hardloopevenement ‘De 60 van Texel’ op verschillende dijkjes, duinen en half in sloten gelegen om vanuit de meest verrassende perspectieven de lopers voor de lens te krijgen.

Ik vond het spannend om te mailen, omdat ik niet helemaal wist wat ik moest verwachten en waar ze precies naar op zoek waren. Toch deed ik het wel, omdat ik het extra werk goed kon gebruiken en je toch eens een eerste stap moet zetten als je iets wilt bereiken. Ik ging op gesprek en kwam er gelukkig achter dat onze doelstelling en verwachtingen op hetzelfde niveau lagen. Ze wilden geen gelikte studiofoto’s, maar spontane foto’s van de kinderen terwijl ze aan het spelen zijn. Met andere woorden ga er lekker tussen liggen en laat de kinderen kind zijn. Nou dat was mij wel op mijn lijf geschreven.

De kinderopvang heeft drie locaties en de groepen zijn iedere dag anders samengesteld. Sommige kindjes zijn er maar één dag per week en ook qua leidsters is het iedere dag anders. Daarom moest ik op alle drie de locaties iedere dag van de week komen fotograferen. De eerste twee locaties Groenendael en Maarlenhof deed ik op de ochtenden van 18 t/m 22 november en de locatie Paalkamp de week erna.

Een vliegende start

Meteen de eerste dag werkte ik mijzelf al goed in het zweet. De allerkleinsten moesten eerst op de foto, omdat die later in de ochtend weer naar bed zouden gaan. Dan snel de groepsfoto terwijl alle kindjes nog netjes aangekleed waren, de gel en haarclipjes nog enigszins fatsoenlijk zaten, de meesten nog fris en vrolijk waren én de leidsters nog niet te gestrest of onder gespuugd. Daarna gauw door met de broertjes/zusjes foto’s. Tussendoor hier en daar alvast een kindje apart op de foto gezet als deze toevallig op een mooi plekje zat, of dikke lol om iets aan het maken was. Ten slotte door met alle individuele foto’s. Dit was op de eerste dag natuurlijk het meeste werk. In de loop van de week begon ik steeds meer bekende gezichtjes te zien en kon ik mij dan qua fotografie meer gaan richten op de nieuwe koppies.

78529644_1157938521043249_1155663467563188224_n.jpg

Aan het begin was het nog een beetje onwennig voor zowel mij als de kinderen en de leidsters. Maar al snel begonnen we allemaal een ritme te vinden en begon ik ook trucjes te ontwikkelen om de kinderen enthousiast op de foto te krijgen. Zo had ik sowieso al rekening gehouden met mijn kledingkeuze en bepaalde accessoires die ik droeg, waar de kinderen wellicht van onder de indruk zouden zijn en ik zo hun aandacht voor een foto zou kunnen vangen. Zo had ik de eerste dag een mooie prent van een wolf op mijn T-shirt, waar vooral de wat oudere kinderen niet over uitgepraat raakten. De volgende dag kwam ik met een button van de schattige wasbeer Meeko uit Pocahontas op mijn trui. Die was wat minder geslaagd. Ik had er niet bij nagedacht dat de kinderen op de opvang natuurlijk nog veel te jong waren om Pocahontas gezien te hebben. Weer een andere keer had ik een grote kleurige bloem in mijn haar. Dan zei ik bijvoorbeeld tegen een meisje: ‘Wat een mooie vlecht heb jij in je haar! Wat vind je van mijn bloem?’. Als mijn kledingsaccessoires niet genoeg waren om een verwonderde blik richting de camera te krijgen, was er altijd nog het onderwerp: Sinterklaas. De kinderen waren iedere dag op de opvang al druk aan het pietjes knutselen, pepernoten bakken en liedjes oefenen. Met de vraag of ze hun schoentje al hadden gezet, zat ik altijd goed om een lach op het gezicht en een twinkeling in de ogen te krijgen als ze mij vertelden over hun verkregen cadeautjes.

IMG_0802_zw.jpg

Een grote uitdaging

Het was een hele uitdaging, maar tegelijkertijd super leuk, om te werken met alle verschillende karaktertjes. Bij sommige kinderen moest ik echt de tijd nemen om ze aan mijn aanwezigheid te laten wennen. Dan zag ik ze bij binnenkomst al wegkruipen in een hoekje. Vaak hielp het om na het maken van een foto even de camera te draaien en te laten zien hoe ze erop stonden. Dan vroeg ik: “Oh, wie is dat nou?” en dan ging meestal toch het vingertje heel langzaam richting het scherm en zeiden ze stilletjes, maar trots hun eigen naam. In sommige gevallen had ik toch echt wat hulp nodig van de leidsters, die de kinderen natuurlijk wekelijks meemaken en ondertussen weten wat ze wil en niet leuk vinden. Dan ging de leidster bijvoorbeeld een liedje zingen of een gesprekje met het kind voeren, waarop ik mij een beetje op de achtergrond hield en het kind zo even mijn aanwezigheid vergat. In sommigen gevallen was het juist nodig om het kind om een dergelijke manier af te leiden, omdat hij of zij bijvoorbeeld té graag op de foto wilde. Er was bijvoorbeeld een jongetje die de hele tijd op de foto wilde met een gekke bek, of verschillende stukken speelgoed. Uiteindelijk heb ik de mooiste foto van hem weten te maken, toen hij het niet door had en aandachtig naar de juf aan het luisteren was.

De grootste uitdaging zat denk ik in het vastleggen van de broers/zussen foto’s. Vooral als ze allebei nog erg jong waren. Zo was er een jongetje die het maar niets vond dat zijn babyzusje telkens moest spugen als hij haar vasthield. Of waren er twee zusjes waarbij de jongste telkens uit beeld kroop en de enige gelukte foto is waar zij bovenop de rug van haar zus is gaan zitten. Ook was de vraag “Wil jij je broertje/zusje even vasthouden?” nogal vrij van interpretatie voor de kinderen en werd broertje/zusjelief vervolgens in een soort van semi-wurggreep beetgenomen. Soms hielp het ook om de kinderen maar gewoon hun broer/zussen fratsen uit te laten halen. Als ik ze netjes naast elkaar wilde zetten, zag ik meteen die gedwongenheid terug in de foto. Van twee wilde broers heb ik uiteindelijk de leukste foto gemaakt toen kleine broer bovenop grote broer sprong en ze liggend met de gezichten op elkaar op de grond lagen. Ook vond ik de momenten van interactie erg mooi om te zien. Net dat gouden momentje als ze elkaar lachend in het gezicht kijken, dan smelt je toch van binnen?

IMG_0721.jpg

Thank God for Photoshop

Wat ik aanvankelijk onderschat had, was hoeveel tijd ik nog kwijt zou zijn aan het bewerken van de foto’s. Er zaten helaas nog aardig wat grijze regenachtige dagen tussen, waardoor er weinig daglicht naar binnenkwam. Gelukkig had ik de foto’s in raw-bestanden geschoten, dus kon ik de belichting nog aardig opkrikken. Vanwege de kleurrijke vloeren op de opvang, was er ook in veel foto’s een hele aanwezige rode/oranje gloed die weerkaatste in de gezichten van de kinderen. Zo was ik nog zoet met over iedere foto verschillende blauwfoto’s leggen om de boel zoveel mogelijk te neutraliseren. Daarnaast nog een onvermijdelijk iets bij kleintjes en in de herfstperiode: snotjes! Zoveel snotjes! Ik vond het toch een beetje jammer voor de ouders als ik net die ene mooie foto van hun kind had gemaakt en dat het beeld zou worden verstoord door een lopende snotneus. Dus ik heb zowel in het echt als digitaal heel wat weggepoetst.

Het is nu ondertussen alweer twee weken na mijn laatste dagje foto’s maken bij de opvang. Ik heb van veel mensen een ruime bestelling en aardig wat complimentjes mogen ontvangen en daar ben ik erg blij mee. Hier en daar heb ik ook wat kleine kritiekpuntjes ontvangen, maar dat neem ik weer mee als leerpunten. Over het algemeen kijk ik met heel veel plezier naar dit avontuur terug. Het is ook ontzettend leuk dat ik nu wel eens door het dorp loop en denk, hé verrek daar heb je Gerrit. Soms kijken ze mij ook aan en dan vraag ik mij af of ze nog weten wie ik ben. Wat mij betreft is het in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar, dus wie weet tot volgend jaar!

Hieronder zie je een selectie uit de foto’s die ik heb gemaakt. Uiteraard met toestemming geplaatst van de desbetreffende ouders.






With arms wide open

22 mei 2018

Plots, een warm gevoel tussen mijn benen, steeds sneller en natter. Ik schiet overeind en ga gauw naast het bed staan. Het vruchtwater klettert onverminderd door over de net twee dagen geleden opnieuw aangelegde laminaatvloer. “Michael, mijn vliezen!” roep ik uit. Ik had laatst nog met iemand over dat die matrasbeschermers eigenlijk maar een overbodige luxe zijn. Bij maar 10 procent van de vrouwen breken de vliezen spontaan en wat zijn nou de kansen dat dat ook nog toevallig in bed gebeurt? Misschien net zo’n grote kans als dat je kindje met 39 weken nog steeds in stuit ligt… Als de grootste golf is geweest steek ik snel de overloop met vloerbedekking over naar de badkamer. Ik ga even op de wc zitten uitlekken en vraag Michael of hij mijn telefoon wil geven zodat ik naar het ziekenhuis kan bellen.

Er was mij verteld dat na de draaipogingen niet alleen de billetjes, maar ook de voetjes en de navelstreng onderin bij de bekken lagen. In het geval van het spontaan breken van de vliezen was de opdracht om plat te gaan liggen en een ambulance te laten komen. De mevrouw aan de telefoon vermelde hierbij nog dat ik mij op de begane grond moest bevinden. Nadat ik in Jip en Janneke taal had uitgelegd aan Michael waar mijn kraamverband zich bevond, die arme jongen was helemaal de kluts kwijt, ging ik beneden op de bank liggen. Niet veel later ging de deurbel en kwamen twee jolige mannen mij in de ambulance laden. Michael werd de opdracht gegeven de spullen verder bij elkaar te zoeken en dan zo snel mogelijk met de eigen auto te volgen. “Wel gek dat ik nog geen weeën heb toch?” had ik nog aan Michael gevraagd toen ik op de wc aan het uitlekken was, maar in de ambulance kwam daar al snel verandering in. Gedurende de rit naar het ziekenhuis namen ze toe in kracht en kwamen steeds dichter op elkaar.

In het ziekenhuis aangekomen werd ik aan de cardiotocograaf gehangen om de hartslag van de baby en de weeën te monitoren. De CTG was gelukkig prima, de baby maakte het nog goed. Ik hoopte dat Michael niet teveel tijd zou spenderen aan het schoonmaken van de slaapkamer en gauw zou arriveren. Dat deed hij gelukkig en kort daarna kwam de verloskundige om inwendig te voelen wat de positie van de baby was. “Ik voel de navelstreng.” zei ze vrijwel direct tegen haar collega “Bel de OK maar voor een sectio.” Dag dag natuurlijke bevalling! Snel werd er een katheter geplaatst om mijn blaas te vullen zodat het kontje van de baby niet de kans kreeg om de navelstreng te gaan verdrukken. Ook werd mijn bed gekanteld zodat mijn hoofd naar beneden zakte en mijn benen de lucht in. Hoewel ze rustig en professioneel bleven, kon ik merken dat er wel haast bij gebaat was. Het infuus dat de ambulancebroeder al had ingeprikt stroomde niet goed door, dus werd er een nieuwe geplaatst. Ondertussen kleedde de andere zuster mij uit en deed mij een operatiehemd aan. “Ik ga nog één keer voelen, zodat ik zeker weet dat het niet de ballen waren of iets anders was wat ik voelde.” zegt de verloskundige. “Nee, zeker weten.” zegt ze weer vrijwel direct. “De OK is klaar voor ons. Papa rijd jij het wiegje achter ons aan?” beveelt ze Michael.

De koude luchtstromen van de airco raasden langs mijn wangen. Om 5 uur ’s ochtends was het nog rustig in de gangen van het ziekenhuis, dus we scheurden er doorheen. In de operatiekamer aangekomen moest ik zelf overrollen naar het operatiebed en rechtop gaan zitten voor de ruggenprik. Ook de artsen waren in een jolige bui en grapten er op los. Vraagt de één: “Wat is de score vannacht?” antwoord de ander: “Drie tegen één voor de jongens.” Blijkbaar was het lopende bandwerk aan keizersneden die nacht. Er wordt een operatiescherm opgehangen en Michael komt naast mij zitten. Ik voel dat er tegen mijn been wordt geslagen om mijn reactie te testen. Het is een heel vreemd gevoel, alsof mijn benen slapen zo prikkelig en dan onder water een duw krijgen. Ook zit er iemand in mijn buik te poken en naar links en rechts te duwen. Ik vraag mij hardop af of ze op deze manier al wel kunnen beginnen aangezien ik nog van alles voel, Michael antwoord: “Ze hebben al door twee lagen heen gesneden.” Met een schuin oog kijk ik naar het beeldscherm wat bovenaan het operatiescherm hangt met een live camerabeeld van mijn opengesneden buik. “Hmmm oké, raar.” zeg ik en kijk toch maar gauw weer de andere kant op.

Hij is zo klein en zacht en hij is onze zoon!

Zo gaat het geduw en getrek nog eventjes door, totdat ik op een gegeven moment Michael hoor zeggen “Daar komt ie! Ja, daar komt ie!” Nu durf ik wel naar het beeldscherm te kijken, het is immers echt de geboorte van ons kindje! Op het laatst kijk ik niet meer naar het beeldscherm, maar door het luik van het operatiescherm. Ze moeten nog even flink werken om zijn hoofdje geboren te laten worden, maar zodra dat is gelukt houdt de arts hem boven het operatiescherm als een Rafiki die Simba omhoog houdt op pride rock – welkom op de wereld lieve Ayden! Ons knulletje zet meteen zijn longen aan het werk. We mogen hem even snel aanraken, maar dan wordt hij meegenomen om nagelopen en opgelapt te worden. Binnen no time zit Michael echter alweer met Ayden naast mij en houdt zijn gezichtje zo dicht mogelijk tegen de mijne aan. Het is allemaal zo snel gegaan, van het moment dat mijn vliezen braken tot het moment dat hij er was zat amper 2,5 uur. Het was echt een rollercoaster, maar op het moment dat we daar met zijn drieën bij elkaar komen staat de tijd even stil. Hij is zo klein en zacht en hij is onze zoon!

Nu ik het allemaal probeer op te schrijven en te herinneren merk ik dat er enorme gaten in mijn geheugen zitten. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoeveel tijd ertussen zat dat ik uit de OK werd gereden en in de uitslaapzaal Ayden op mijn borst gelegd kreeg. Misschien kwam het omdat ik zelf ook wat van de kaart was. Ik had last van tintelingen, licht in mijn hoofd, verkrampingen boven in mijn borst, misselijk en dergelijke, maar na twee waterijsjes en wat pijnstilling ging het een stuk beter en zodra ik het gevoel in mijn benen terug had mochten we terug naar onze eigen kamer. Ik had verwacht dat ik het vervelend zou vinden om zo lang in het ziekenhuis te moeten blijven (na een keizersnede minimaal 48 uur), maar we werden zo goed verzorgd en geholpen waardoor we een goede start konden maken met zijn drieën. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet blij was toen we naar huis mochten. Hoewel onze kamer een raam had, kon ik na twee dagen in dezelfde 20m2 te verblijven niet wachten om naar buiten en naar huis te gaan.

Ondertussen is het twee weken na de bevalling. Ik zit in bed terwijl ik dit schrijf en Ayden is eindelijk in slaap gevallen in zijn wiegje naast mij. Ik probeer al sinds vrijdagavond om een einde aan dit verhaal te breien, maar kom er telkens niet aan toe. De laatste paar dagen lijkt hij wat last te hebben van krampjes, het hoort erbij helaas, waardoor hij erg onrustig is en veel aan de borst wil. Maar eigenlijk mogen we niet klagen. Vanaf zijn geboorte tot een dag of wat geleden ging alles ontzettend voor de wind. Hij huilde amper, dronk goed aan de borst, sliep prima; eigenlijk gewoon een super tevreden mannetje. De kraamhulp bleef maar zeggen dat hij zo’n topper was. Misschien hebben we de afgelopen dagen een beetje teveel van hem gevraagd door hem mee te slepen naar allerlei supermarkten, bouwmarkten en ook nog een fotoshoot in Hengelo. Het zou sowieso niet verkeerd voor mezelf zijn om weer even een stapje terug te nemen. Ik loop mezelf te snel voorbij, moet er vaak aan herinnerd worden dat ik een zware buikoperatie achter de rug heb en dat het dus helemaal niet gek is dat ik nog niet zoveel dingen op één dag kan doen.

Ik denk dat het nog te vroeg is om te zeggen hoe ons nieuwe leven als gezin voelt. Daarvoor is het leven nog niet ver genoeg terug naar normaal gegaan. We krijgen nog bijna dagelijks kraambezoek en ik ben nog niet langer dan een uur of drie alleen met Ayden geweest. Ook toen Michael gister voor het eerst weer aan het werk was, zat het huis namelijk vol met visite. Wel kan ik zeggen dat het geen moment onwennig, eng of raar is geweest. Misschien dat het voor Michael anders is, maar aangezien ik al sinds eind december zijn aanwezigheid kan voelen, voelt het als niet meer dan logisch en vanzelfsprekend dat hij nu bij ons is.

Voor de mensen die zich nog afvroegen waar de engelse tekst uit het geboortekaartje vandaan kwam: het is het refrein van het nummer ‘With Arms Wide Open’ van the Creed. De zanger schreef het nummer toen hij erachter kwam dat hij binnenkort vader zou gaan worden. In de vertolking van de band Boyce Avenue (het origineel is een beetje dramatisch) heb ik het nummer vaak geluisterd toen we net wisten dat ik zwanger was.